tarieven
lesdagen en lesadressen
vakanties
lesvoorwaarden
over de viool
veelgestelde vragen
nnb
Vioolles en keyboardles
in Gouda en Krimpen
Tel: 0182-524549
veel gestelde vragen

Hoe lang duurt een les?

Wat zijn de pluspunten van uw praktijk?

Wanneer geeft u les?

Waar geeft u les?

Hoe kom ik aan een viool?

Waarom is het niveau van uw leerlingen zo hoog?

Wat is het verschil tussen een viool en een altviool?

Geeft u ook groepsles?

Wat kost een les?

Kan ik ook een half uur of een uur per 2 weken les krijgen?

Geeft u lessen via videoverbinding?

Wat moet ik doen als mijn kind niet wil oefenen?

Hoe lang moet er thuis geoefend worden?

Moet ik betalen als ik niet op les kan komen?

Doet u iets met samenspel of ensembles?

Evalueert u de leerlingen ook?

Is het mogelijk als linkshandige viool te leren spelen?

Kan ik ook theorieles krijgen/ behandelt u muziektheorie?

Besteedt u aandacht aan improvisatie?

Welke methode gebruikt u?

 

Hoe lang duurt een les?

Aan beginners geef ik aan half uur per week les. Deze frequentie is heel belangrijk, omdat er erg veel nieuwe dingen aangeleerd en gecorrigeerd moeten worden.
Gevorderde leerlingen kunnen eventueel overstappen naar drie kwartier en leerlingen die naar het conservatorium willen, adviseer ik een uur per week les te nemen.
Alleen hele zelfstandige en zeer ver gevorderde leerlingen kunnen toe met een uur per 2 weken.

Wat zijn de pluspunten van uw praktijk?

Ik heb zeer veel en lang ervaring met lesgeven, zorg voor een resultaatgerichte, individuele begeleiding, evalueer met verslagen en doelstellingen, ben uitstekend bereikbaar ook uit de omgeving, gratis parkeren, verzorg opleiding toelating conservatorium, heb zelf een heel hoog speelniveau.

Wanneer geeft u les?

Op maandagmiddag en -avond, woensdag de hele dag,donderdagmiddag en vrijdagochtend en -middag geef ik les in Gouda.
Op dinsdagmiddag en -avond geef ik les in Krimpen aan de Lek.

Waar geeft u les?

In Gouda geef ik les in de Tollensstraat nr. 36. Gratis parkeren.
In Krimpen aan de Lek geef ik les in de Roemer Visscherstraat nr. 8. Gratis parkeren.

Hoe kom ik aan een viool?

In eerste instantie kun je een viool huren. De kwaliteit van huurviolen haalt het echter op geen stukken na bij die van fatsoenlijke koopviolen. Raadpleeg mij a.u.b. bij aanschaf van een viool!! Ik weet na zo vele jaren welke vioolbouwers er goed zijn en nette prijzen rekenen. Vioolles nemen op een inferieur instrument is zonde. Een viool koop je voor het leven. Koop vooral geen viool via internet. Dat is vragen om problemen. Koop ook niet zomaar bij een muziekwinkel, maar bij iemand die zelf kan repareren.

Waarom is het niveau van uw leerlingen zo hoog?

Jarenlange ervaring heeft mij geleerd, dat rust en uiterste concentratie enorm belangrijk zijn om de viool goed te leren bespelen.
Daarom zorg ik voor een prikkelarme, leervriendelijke, prettige en veilige leeromgeving. Geen onnodige afleiding, waardoor de les minder optimaal ingevuld kan worden.
Het is bij mij daarom niet de bedoeling, dat er anderen aanwezig zijn in de les zoals vriendjes of ouders.
Om die reden ben ik ook geen voorstander van groepslessen.
Door de jaren heen heb ik veel speel- en oefenmateriaal leren kennen, waardoor ik leerlingen snel en op een leuke manier op ieder niveau zo goed en plezierig mogelijk kan begeleiden. Daardoor heb ik een zeer gemotiveerde groep leerlingen in mijn praktijk.

Wat is het verschil tussen een viool en een altviool?

Een altviool klinkt lager dan een viool, heeft een warmere klank. Het instrument is ook groter dan een viool.
Een altviool is een goede keus voor mensen die snel in een orkest willen spelen, omdat altvioolpartijen minder moeilijk zijn en er veel minder altisten zijn dan violisten. Bij een altviool speel je in ensembles en orkesten een tussenstem. Als je er niet van houdt altijd de boventoon te voeren en een meer dienende rol te hebben, is de alt een geschikt instrument. De altviool is geschikt voor mensen met lange armen en forse handen.
Door zijn grootte en laagte, is de altviool een trager en zwaarder instrument dan de viool.

Geeft u ook groepsles?

Ik ben geen voorstander van groepslessen.
Viool leren spelen is zo arbeidsintensief, dat het onmogelijk is meerdere leerlingen tegelijk een goede leerondersteuning te bieden.
Niveaus lopen zo uiteen, dat een groepsles remmend werkt en demotiverend kan zijn voor leerlingen die goed gemotiveerd zijn en graag oefenen.
Daarom geef ik geen groepsles. Ensemble-coaching kan wel, maar dat staat los van goede individuele lessen.

Wat kost een les?

Mijn uurtarief is 39 euro. Dit geldt voor lessen in een abonnement. Losse lessen zijn 50 euro per uur.
Zie voor lesprijzen het blokje "tarieven".

 Kan ik ook een half uur of een uur per 2 weken les krijgen?

De ervaring heeft mij geleerd, dat een keer per 2 weken les krijgen enorm veel minder effectief is dan wekelijks.
Het leertempo ligt dan niet 2 keer, maar minimaal 4 keer lager dan bij wekelijkse lessen.
Dat komt, omdat er niet vaak genoeg gecorrigeerd kan worden en fouten erin kunnen sluipen.
Daarnaast kan het zijn, dat lesjes wekenlang als opdracht blijven staan, omdat ze nog niet goed waren. Dat is voor de motivatie niet stimulerend.
En wie herkent het niet, dat als je over 2 weken les hebt, je de eerste week niets doet en er op het allerlaatst achter komt, dat je nog wat moest voorbereiden?
Viool leren spelen is gebaat bij regelmatig oefenen, en regelmatige correctie.
Een half uur per 2 weken is ook te kort qua tijd. Een half uur is zo voorbij. Daarom bied ik deze mogelijkheid niet aan.
Alleen vergevorderde leerlingen, die heel goed zelfstandig kunnen werken, zullen geen nadeel ondervinden van bovengenoemde bezwaren, mits ze een uur per 2 weken les krijgen en geen half uur. Wat mijn rooster betreft moet het wel in te passen zijn, want dat is lastig.

Geeft u les via videoverbinding?

Jazeker. Lessen via videoverbinding (skype) zijn een mooie aanvulling gebleken op live-lessen. Als het wegens omstandigheden niet mogelijk is lijfelijk aanwezig te zijn in de les, kunnen de lessen via skype plaatsvinden. Omdat video-bellen z'n beperkingen kent, is volledig lessen via skype niet wenselijk, wel een werkbare aanvulling.

Wat moet ik doen als mijn kind niet wil oefenen?

Voor veel kinderen is het nog moeilijk om uit zichzelf te gaan oefenen. Dat is geen motivatieprobleem, omdat ze het niet leuk vinden. Het is het gewoon nog afwezig zijn van discipline.
Muziekles is dan ook een uitstekende manier om discipline en doorzettingsvermogen te ontwikkelen. Alleen door uren te maken leer je een instrument bespelen.
U kunt uw kind ermee helpen, door een vast tijdstip af te spreken om te oefenen. Bijvoorbeeld na het avondeten, of tussen de middag. Het moet iets worden als tanden poetsen, iets wat je gewoon doet.
En natuurlijk lukt het niet altijd, maar regelmaat draagt enorm bij aan de ontwikkelingssnelheid.

Hoe lang moet er thuis geoefend worden?

Een mooie vuistregel is minimaal 100 minuten per week. Dat is 15 minuten per dag. Meer is natuurlijk veel beter! Alleen voor de aller kleinsten is het misschien nog wat te lang.

Moet ik betalen als ik niet op les kan komen?

Ja. Omdat mijn rooster heel vol zit, is het voor mij niet zomaar mogelijk andere afspraken te maken bij b.v. feestjes of ziekte.
Ik rooster een vaste tijd in op een voor iedereen zo handig mogelijke tijd. Die tijd reserveer ik dus ook voor die leerling.  Alleen als er plek is op een ander moment in mijn rooster, kan ik de les verplaatsen.

Doet u iets met samenspel of ensembles?

Jazeker. In de lessen zal ik regelmatig samenspelen met de leerling in duo-vorm.
Tevens stimuleer ik leerlingen mee te spelen in bestaande ensembles en orkesten.
Er worden landelijk leuke projecten georganiseerd, waar leerlingen van mij regelmatig aan mee doen, zoals samenspelen met Janine Jansen.

Evalueert u de leerlingen ook?

Jazeker. Ik maak met de leerling een plan van aanpak en evalueer meerdere keren per jaar.

Is het mogelijk als linkshandige viool te leren spelen?

Er bestaan nauwelijks instrumenten voor linkshandigen, alleen speciaal gemaakt door een vioolbouwer.
Als linkshandige zal het strijken in eerste instantie lastiger zijn. Maar dat is een kwestie van trainen. De linkerhand zal daarentegen juist makkelijker bewegen dan bij rechtshandigen.
Het spelen in een orkest is met een linkshandige viool zeer storend. De strijkstok gaat de andere kant op en ziet er dus raar uit. Daarom spelen linkshandigen doorgaans gewoon viool op de gebruikelijke manier.

Kan ik ook theorieles krijgen / behandelt u muziektheorie?

Het is mogelijk bij mij theorieles te krijgen. Ik kan mensen theoretisch voorbereiden op b.v. hun toelatingsexamen conservatorium, of helpen bij hun middelbareschool-muziekexamens.
In de lessen behandel ik de theorie die voorbij komt. Daarnaast laat ik op een leuke manier elke week een ander onderwerp uit de muziektheorie de revue passeren.

Besteedt u aandacht aan improvisatie?

Improvisatie heeft bij mij geen prioriteit. Ik vind het belangrijker om een leerling heel goed te leren vioolspelen.
Door mijn jarenlange ervaring als violiste in een klezmerband ben ik wel in staat een leerling, die deze vaardigheid graag wil ontwikkelen, te begeleiden in het improviseren, of in het maken van een 2e stem bij ensembles.

Welke methode gebruikt u?

Ik gebruik niet 1 bepaalde methode. Ik kijk per leerling welke leerweg het beste past. Er zijn momenteel zo veel leuke, aansprekende en goede leermethodes, dat ik mij niet wil beperken tot 1 methode. De een is sneller, jonger, de ander ouder, slimmer, handiger. Bij iedereen zoek ik de beste en leukste manier van leren vioolspelen. Zo kan ik flexibel zijn als er op bepaalde aspecten meer lesmateriaal nodig is, of als de leerling veel minder stof nodig heeft.