tarieven
lesdagen en lesadressen
vakanties
lesvoorwaarden
over de viool
veelgestelde vragen
opleiding toelatingsexamen conservatorium
Vioolles en keyboardles
in Gouda en Krimpen
Tel: 0182-524549
Opleiding Toelatingsexamen Conservatorium

Mijn lespraktijk biedt de mogelijkheid om opgeleid te worden tot en met het toelatingsexamen conservatorium.
Leerlingen met een bovengemiddeld talent, die het leuk vinden veel uren op hun instrument te oefenen, kunnen door mij daarin begeleid worden.

De begeleiding houdt in, dat er gewerkt gaat worden aan uitbreiding van vaardigheden in het toonladderspel. Zo zullen we toonladders en drieklanken over 3 oktaven studeren. Daarbij ook dubbelgrepen als oktaven, tertsen en sexten.
De toonladdervaardigheden zullen gecombineerd worden met streektechniek. Rechterhandvaardigheden als martele, spiccato, ricochet, snaarwisselingen en allerlei combinaties hiervan zullen uitgebreid geoefend worden.
Er zal gewerkt worden met etudes, zoals die van Mazas, Dont, Fiorillo en Kreutzer.
Qua voordrachtsstukken zullen diverse stijlen aan bod komen:
Bij Barokmuziek zijn mooie stukken de solofantasieen van Telemann of de solosonates en partita's van J.S. Bach.
Uit de klassieke periode kan er een Mozartsonate of een vioolconcert van Mozart of Haydn op het programma komen.
De romantiek geeft voor het toelatingsexamen viool vele mogelijkheden. Denk aan een Brahmssonate, de Havanaise van Saint-Saens, de Legende van Wieniawski, of aan de Romance van Dvorak. Ook de vioolconcerten van Bruch, Mendelssohn of Lalo zijn prima stukken om toelatingsexamen mee te doen.
Bij 20e-eeuwse muziek kun je denken aan Bartok's Roemeense Dansen, Chanson Russe van Stravinsky, Ravels's Piece en form de Habanera, of Le Printemps van Milhaud

Naast het speelexamen is er ook een theorie-examen. Ook hiermee zal ik de leerling vooruit helpen. In de les zal ik naast uitleg geven ook trainen op het gebied van intervallen horen, drieklanken en septiemakkoorden kennen, dictees kunnen maken, ritmes tikken, toonladders herkennen.

Het begeleidingtraject zal individueel worden bepaald in overleg met de ouders. Aan een toelatingsexamen moet op tijd worden begonnen, reken minimaal een jaar.

Omdat ik binnen de belangrijkste conservatoria mijn contacten heb, kan de overgang van mijn lespraktijk naar de beroepsopleiding soepel verlopen. Er zal worden samengewerkt met een of meerdere conservatoriumdocenten bij de begeleiding naar het examen toe.

Meerdere leerlingen hebben inmiddels met succes hun examen toelating conservatorium gehaald.