tarieven
lesdagen en lesadressen
vakanties
lesvoorwaarden
over het keyboard
veelgestelde vragen
nnb
Vioolles en keyboardles
in Gouda en Krimpen
Tel: 0182-524549
over het keyboardInformatie over het keyboard

Een keyboard is een elektronisch muziekinstrument met een klavier. Meestal beslaat het vijf of zes octaven.

Met een keyboard wordt doorgaans een instrument bedoeld waarvan de klanken langs elektronische weg worden opgewekt. Arrangerkeyboards bieden de mogelijkheid gebruik te maken van automatische begeleiding. Bij de meest complete vorm van deze muziekinstrumenten kan men zo'n begeleiding zelf "componeren" en /of vorm geven.

Eén soort keyboard is de synthesizer. Deze zijn in vergelijking met de arrangerkeyboards geavanceerder waar het gaat om klankbewerking. Aan de andere kant is er vaak geen automatische begeleiding op mogelijk.

Een "master keyboard" bevat geen eigen geluidsopwekking. Een master keyboard kan via MIDI worden aangesloten op een externe geluidsgenerator of een synthesizer (module). Zodoende kan de interne geluidsbron van dat instrument (de "slave") worden "getriggerd". Het masterkeyboard is daarmee een soort MIDI-controller. Een gewone synthesizer kan eveneens dienst doen als master keyboard, mits er controller-hardware zoals MIDI zit ingebouwd.

Bekende fabrikanten van keyboards zijn onder andere:

afbeelding keyboard

  • Casio
  • Korg
  • Roland
  • Yamaha

 

Aanschaf van een keyboard

Let bij de aanschaf van een keyboard erop dat er minimaal 61 toetsen op zitten. (Dit zijn de witte en de zwarte toetsen samen).
Zorg er ook voor dat er een knop voor automatische begeleiding op zit.
Luister in de winkelnaar de samples van de instrumenten. Vindt u de tonen mooi genoeg? U moet er nl. zelf naar luisteren. Investeren in een mooi keyboard is investeren in speelplezier!
Een heel handige toets is de tempo-tap-toets, waarmee u het eigen tempo kan tikken, waarna het keyboard dit tempo overneemt.
Het is prettig als er veel verschillende "styles" ofwel begeleidingen op het apparaat zitten. Dat geeft een aangename afwisseling bij het spelen van de liedjes.


afbeelding keyboard

Het ontstaan van het keyboard

Het keyboard is een jong instrument, dat rond 1980 is ontstaan.
Doordat veel elektrische onderdelen steeds kleiner gebouwd konden worden (net als bij de computer), was het mogelijk een klein toetsinstrument te bouwen met veel geluiden en styles.
Veel van die mogelijkheden waren ontwikkeld voor het elektronisch orgel, een groot instrument dat tot die tijd erg populair was.

Vanaf 1980 tot nu heeft het keyboard zich steeds verder ontwikkeld.

Nieuwe mogelijkheden zijn:

  • Fill In. De begeleiding speelt een variatie-maat.
  • Aanslaggevoeligheid. De meeste keyboards hebben nu een aanslaggevoelig toetsenbord net als een piano.
  • Demo. Het keyboard kan zichzelf demonstreren.
  • Opname. Op het keyboard kun je jezelf opnemen.
Eigenlijk is het keyboard een kleine computer met een toetsenbord. Daarom kun je er ook zoveel mee doen. Het zelfs mogelijk een keyboard op een computer aan te sluiten, zodat je nog meer mogelijkheden hebt.